
Likya bölgesinin önemli kentlerinden biri olan Arykanda’yı doğa yürüyüşü tadında görülmeyen güzelliklerini keşfetmeye gidiyoruz. Arykanda antik kent doğa yürüyüş rotasının etrafında dolaşan bu arkeoloji ve doğa turunda Likya’nın en güzel kentlerinden biri olan Arykanda antik kentine antik köy yollarını kullanarak ulaşacağız. Yalnız köyünden ( rakım 500 mt. ) başlayan rotamız köy ve orman yollarını kullanarak ve ara ara bahçe yollarından Arif köyünde bulunan Arykanda antik kentine ulaşacağız. Rotamız 500 mt. ile 750 mt. arasındaki rakımlar içinde olacaktır. Arykanda gezisinden sonra doğa yürüyüşü faaliyetimiz son bulacaktır.

Antik dönemde Toros geçitlerinden birini kontrolü altında tutan Arykanda’yı, ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda”, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelmektedir. Kentin adının filolojik açıdan yerli Anadolu dilini yansıtması, bölgenin en eski şehirlerinden biri olduğunu göstermektedir.

Program :

Hareket tarihi : 05.03.2023 PAZAR

Hareket saati : 08.00

Rota : Kolay 13 Km

Hareket Noktaları :

1. Durak Saat 07.30 : Meltem Cami Adliye Arasındaki Otopark Hareket ediyoruz.

2. Durak : Kepez Belediyesi Kvş.

3. Durak : Meydan Kızıltoprak Ptt

4.Durak : Büyükşehir Bld. Durağı

5. Durak : Vakıf Bank Durağı

6. Durak : Y. Yıl Samanyolu Pastahanesi

7. Durak : 5M Migros

8. Durak : Eski İl Sağlık

9. Durak : Türkay Otel

10. Durak : Hurma Atm Park

Servis durumuna göre daha fazla durak eklenebilir ve diğer durak saatleri talebe göre belirlenecektir …

İletişim :

Rehber : Tuncer koç 0539 246 85 23
Klb. Bşk.

Arykanda Antik Kenti
Antalya İli Finike İlçesi, Arif Köyü sınırları içerisinde yer alan Arykanda Antik Kenti’nin ismi Likya dilinde “Ary-ka-wanda”, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelmektedir. Kentin adının filolojik açıdan yerli Anadolu dilini yansıtması, bölgenin en eski şehirlerinden biri olduğunu göstermektedir. Arykanda’nın yanı sıra, son yıllarda Limyra ve Patara’da ele geçen Geç Kalkolitik– Erken Bronz Çağı baltaları genel olarak bu bölgenin yoğun, olarak iskân edildiğine işaret etmektedir. Ancak, II. bine tarihlenen taş balta dışında, buluntulara dayanarak, şehir tarihini İÖ 5’inci yüzyıldan önceye götürmek güçtür. İÖ 5’inci yüzyıla ait yerli beylerden Kuprili ve Aquwami’ye ait sikkeler, Pers egemenliği sırasındaki Arykanda’yı yansıtırken, bunu İÖ 4’üncü yüzyıla tarihlenen Limyra Beyi Perikles’e ait sikkeler izlemektedir. Bu duruma göre Arykanda’nın bir süre Limyra egemenliğinde kalmış ve İskender ile birlikte el değiştirmiş olması gerekir. İskender’in ölümünden sonra bölgenin diğer şehirleri gibi Ptolemaiosların, ardından Seleukosların eline geçtiği, Apemea (Dinar) Barışı’ndan sonra ise Rodos’un kontrolüne girdiği bilinmektedir.
İÖ 2’nci yüzyılda Arykanda’nın Likya Birliğine dâhil bir şehir olarak sikke bastığını görüyoruz. İS 43’te İmparator Klaudius’un Likya Birliğine son verdiği tarihte Likya Bölgesi Pamphylia ile birlikte bir eyalet haline sokulmuş ve Roma’ya bağlanmıştır. İS 2’nci yüzyılda Arykanda isminin çeşitli kaynaklarca çokça anıldığı bir dönemdir. İS 240 yılında büyük depremden sonra kısmen onarılan şehir, Bizans egemenliği sırasında “Akalanda” veya “Orykanda” adıyla anılır. Kalıntı ve Bizans kaynaklarına dayanarak 11’inci yüzyıla kadar varlığını bildiğimiz Arykanda’nın bu tarihten sonra yer değiştirmiş ve bugünkü karayolunun güneyine taşınmış olması mümkündür.
Arykanda kenti, Şahinkaya diye bilinen sarp bir kaya yüzeyinin dibinden başlayan, güneye eğimli arazi üzerinde yer almaktadır. Kentte en üst seviyede yer alan yapı, Şahinkaya’nın güney batı eteğindeki gözetleme kulesidir. Kulenin güneyindeki üçgen plan veren akropolün kentin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülmektedir. Bu alanın doğusunda Bouleuterion ve doğusundaki üç dükkânın kuzeyinde İÖ 4’üncü yüzyılda inşa edilmiş Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış tapınak bulunmaktadır. Kentin gözetleme kulesinden sonra en üst seviyedeki diğer yapısı İS 1’nci yüzyılda inşa edilen stadiondur. Tek uzun kenarlarında oturma sıraları yer almakta, diğer uzun kenar yamaca açılmaktadır. Bir alttaki terasta, bölgenin ufak fakat en iyi korunmuş tiyatrosu yer alır. En alttaki terasta ise agora ve meclis binası işlevi de veren odeon görülür. Şehrin güneydoğusunda bulunan gymnasium, hamamın hemen yanında yer almakta ve hamam-gymnasium görünümü vermektedir. Şehrin “Doğu Nekropolü” olarak isimlendirilen mezar alanı, birçoğu ayakta kalmış anıt mezarlarla dikkati çeker. Birbirine teras görevi gören anıt mezarların tümü İS 2nci yüzyıla ait olup bunların altındaki terasta çatı hizasına kadar ayakta kalmış hamam, şehrin iyi koruna gelmiş yapılarından biridir. Şehrin su ihtiyacı, büyük bir beceri ve su mühendisliği örneği gösteren tesislerle sağlanmaktadır. Aykırıçay’ın çıktığı yerde sarp kaya yüzeylerine oyulmuş dört ayrı seviyedeki kanal, şehre su getiren sistemin ana hatlarını oluşturur.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOTLAR :

Öncelikle bu etkinlik TDF Türkiye Dağcılık Federasyona bağlı tescilli kulübü olan ADDK Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü tarafından gerçekleştirilmektir ve bireysel davranışlardan kaçınalım ADDK kulübüyle geldiğimizi unutmayalım ve grup kurallarına uyalım birlikte hareket edelim …

İllaki bizleri birilerinin uyarması beklemeyelim Aşağıdaki açıklanan tüm kurallara uyalım …

Altı lastik tabanlı ( Bot ) doğa yürüyüşü ayakkabısı, varsa tozluklarınızı ve rahat bir sırt çantası taşıyarak doğada güzel bir gün geçireceksiniz.

Şapka, güneş kremi, güneş gözlükleri ve uzun kollu tişört ve yedek kıyafet veya ayakkabı almayı unutmayız…

Doğa yürüyüşü esnasında öncü rehber geçilmez, artçı görevliden geride kalınmaz.

Gruptan izinsiz kimse ayrılmaz Özel ihtiyaçlar için yürüyüş liderine bilgi verilmelidir.

Yürüyüş esnasında ekibin temposuna uyulur, keyfi davranışlar, durmalar , yavaşlamalar yapılamaz.

Grup düzenini bozucu hareket ve davranışlarda bulunulmaz.

Rehberin izlediği rotanın dışına çıkılmaz ve asla rehber geçilemez

Molalar etkinlik sorumlusunun talimatıyla başlar ve bitirilir. Doğa yürüyüşüne yine ekip olarak başlanır.

Çevrenin kirletilmemesine özen gösterilir Doğaya çöp bırakılmaz.

doğa yürüyüşü esnasında Alkol alınmaz ve Sigara İçilmez.

Etkinlik Sorumlularının uyarı ve talimatlarına kesinlikle uyulur. Lüzumsuz risklere girilmez.

Baton hariç ellerin boş olmasına dikkat edilmelidir. Çevrenin kirletilmemesine özen gösterilir.

Araç tutma sonunu olanlar lütfen önlemini alsın ilaç vs bulundursunlar.

Rotamız biraz kondisyonu olan herkes için uygundur orta kolay bir rota sayılır.

Öğle yemeği molası yürüyüş esnasında olacaktır yanımıza kumanya şeklinde almamız gerekmektedir.

Ciddi sağlık problemi olanlar lütfen etkinliğimize katılmayınız …

Kulübümüz üyelerine indirim yapılmaktadır.

Etkinliklere katılacak olanlar; isimlerini, etkinlik öncesi Cuma saat 18.00 ye kadar yazdırmalıdır.!

Katılımcılar; rehber ve yöneticilerin uyarılarını dikkate almalıdır. sağlık sorunlarını ilgililere bildirmelidir.

Gereklilik halinde rehber; parkurda değişiklik yapabilir.

Sizin ve bizim sağlığımız ve güzel bir etkinlik için Lütfen Sağlık sorunu olanların, mutlaka doktorlarına danışmaları ve gurup liderine bilgi vermeleri gerekmektedir.

ADDK, TDF (Türkiye Dağcılık Federasyonu) ye bağlı 07.027.006 / 7-321348 tescil nolu yasal bir dernek olup, faaliyetlerinde kar amacı gütmez. İşler ve etkinlikler gönüllülük esasıyla yürütülür. ADDK Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Dağcılık Federasyonuna bağlı tescilli bir kulübü olup, kar amacı yoktur ücretler paylaşım esasına göre hesaplanıp toplanmaktadır.

Katılımcılar, doğa sporlarının tehlike ve risklerini bilerek kendi istekleri ile ADDK etkinliklerine katılırlar. Katılımcılar ADDK etkinliği süresi boyunca meydana gelebilecek her hangi bir olumsuzluk durumunda ADDK’ nü veya rehberlerini sorumlu tutmayacağını, ADDK veya rehberleri aleyhinde hiçbir şekilde yasal işlemde bulunamayacaklarını kabul etmiş sayılırlar. Program dahilindeki tüm etkinlikler için bu kurallar geçerlidir.”